LOESWOUTERSON.NL
Master of Action Learning | Acteur | Coach | Schrijver
LOESWOUTERSON.NL
Master of Action Learning | Acteur | Coach | Schrijver

U vraagt, ik speel – Franca Luns

Loes Wouterson | De Online Coach > Blog > acteren > U vraagt, ik speel – Franca Luns

Improvisatie van haar verhaal

Mevrouw Franca Luns is 82. Ze heeft een zeer actief leven geleid, onder andere aan het theater. Nu brengt haar lichaam haar meer last dan plezier en heeft ze een besluit genomen. Een ode aan een talent.

franca luns

Liked this post? Follow this blog to get more. 

11 Responses
 1. Teveel indrukken doe ik op na één keer kijken en luisteren om recht te doen aan wat jij hier laat zien, horen, voelen en beleven.
  Een in memoriam die vooruit loopt op dat wat komt en onvermijdelijk is. Je zachtmoedig gesproken woorden en fraai passende beelden vormen een waardevol document. Een document dat mij terug brengt naar dat meisje van 17. Zonder ouders. Met nog een leven voor zich! Een document dat een vrouw toont. Wijs inmiddels. Levenswijs!

  Ik ga dit nog vaak kijken en luisteren. Dank voor je spel.

 2. Joep Everts

  Mooi gedaan Loes, ook met de plaatjes ertussen door. Een klein portretje, bidprentje… Liefdevol.

 3. sonya

  beste lezers , jl zondagochtend is franca luns na een kort ziekbed overleden.ik wilde u lezers dit vertellen, ,
  groet sonya van zoest

 4. Kalia Swingle

  Wat mooi, een prachtig gedaan, precies zoals tante Franca haar leven kon vertellen.

 5. Louis ( Edsel) Brandsen, neef van Franca

  Mijn God, mevrouw, Loes, wat een typering!! van mijn nichtje “Frankje”, zoals ik haar vaak (net als mijn moeder) nog noemde. Mijn moeder en haar moeder, Paula, waren de enige 2 zussen, die goed met elkaar overweg konden. En Franca hoorde daar helemaal bij. Alle feestjes, ook later, bij ons gezin werden letterlijk opgeluisterd door de aanwezigheid van Franca. Zij kwam binnen als een soort “Dame Ethna” en vulde met haar aanwezigheid de hele kamer zonder opdringerig te zijn, maar gewoon omdat zij Franca was. Toch zagen we elkaar niet vaak. En nu, de letterlijk laatste paar weken heb ik haar wel bijna elke dag aan de telefoon gehad. We spraken over de goede verstandhouding met mijn vader en moeder. we haalden wat leuke anekdotes op en hadden het altijd over de liefde die haar hierna te wachten stond. Zelfs zaterdag avond heb ik haar nog heel even aan de telefoon gehad, heel zwak maar zoals ze zei: “ik ga nu slapen en hoop dat ik doorslaap”. Ik heb nog gezegd: om dan aan de andere kant wakker te worden tussen de engeltjes”.Zij moest een beetje lachen en zei: “ja dat hoop ik, nou dag, liefs voor de hele familie”. En zondag daarna is ze doorgegaan naar zoals ze zelf al eens gezegd had “als een druppel in de oceaan van liefde”.

 6. Peter & Manuela

  Dank voor het prachtige stuk over/met onze lieve vriendin Franca.
  Het gaat niet over Franca, je bént Franca! Een erg mooie ode aan haar.
  Fijn om haar zo toch een beetje bij ons te kunnen houden.

  Peter & Manuela

 7. loes

  Beste familieleden, vrienden en vriendinnen van Franca – ik heb u persoonlijk een bericht gestuurd; ook langs deze weg: zeer bedankt voor uw reactie en dat u dit wilde delen. Sterkte met het verlies en hartelijke groet, Loes Wouterson

 8. Len Terhoeven

  Dag Loes,

  bij toeval vond ik de monoloog over Franca Luns. Dienaangaande heb ik mijn vriendin Adèle Luns, een aangetrouwde nicht van Franca, die in hetzelfde gebouw woont, gevraagd om bij mij het stuk te komen bekijken.
  Zij was zeer verrast en vond de vertolking bijzonder en een mooie ode aan Franca.

  Met vriendelijke groet,

  Len Terhoeven
  Adèle Luns

 9. Loes (admin)

  21 februari 2014
  AMSTERDAM – Actrice Georgette Rejewski is vrijdag op 104-jarige leeftijd in een verzorgingshuis in het Noord-Hollandse Middenbeemster overleden. Dat heeft haar impresariaat laten weten.

  Rejewski is geboren in Antwerpen, maar werkte en woonde het grootste deel van haar leven in Nederland. Ze had een Belgische moeder en een Russische vader. Rejewski studeerde in 1932 af aan De Amsterdamse Toneelschool en begon haar carrière bij toneelgroep Het Masker, dat later werd omgedoopt tot Rotterdams Toneel. Ze speelde met beroemde tijdgenoten als Ank van der Moer, Albert van Dalsum, Wim Sonneveld en Ko van Dijk.

  Bij het grote publiek is Rejewski bekend als de moeder van professor Higgins in de eerste Nederlandse voorstellingen van de musical My Fair Lady begin jaren ’60. Als Mrs. Higgings speelde ze de moeder van Sonneveld. Ook kreeg ze bekendheid als de moeder van dokter Van der Ploeg (Sjoukje Hooymaayer) in de televisieserie Zeg ‘ns Aaa. Ze speelde talloze andere toneel-, televisie- en filmrollen, onder meer in de series Vrouwenvleugel, Flodder en Het Zonnetje in Huis. Ook gaf ze spel- en spraaklessen op De Amsterdamse Toneelschool.

  Rejewski was de oudste nog levende actrice in Nederland. Op haar 87e stond ze nog op de planken, in het toenmalige Nieuwe De La Mar Theater in Amsterdam.