LOESWOUTERSON.NL
Master of Action Learning | Acteur | Coach | Schrijver
LOESWOUTERSON.NL
Master of Action Learning | Acteur | Coach | Schrijver

Alleen meten als je echt wilt weten

Begin maart schreef ik “Meer dan een score” over wat de Citotoets wel en niet meet. Niet lang daarna wees iemand me op een krantenbericht (10 april 2013):

„Dit is een plaatje van een iglo. Welk woord past daar het beste bij, warm of koud?” Die houdt eskimo’s warm, antwoordde premier Rutte op deze vraag uit een Cito-volgtoets voor kleuters.„Hij had ’m fout”, onthulde VVD-Kamerlid Lucas gisteren in een debat over techniekonderwijs.

 

 

 

Het maakt duidelijk dat testen niet (altijd) meten wat je weet.
Het zelfde geldt voor rapportcijfers: zij zijn regelmatig geen weerslag van wat een kind in huis heeft, maar een uitdrukking van of een kind binnen de gestelde tijd in staat en bereid was om dingen te leren en zelfstandig uit te voeren (Boekverslag niet ingeleverd? Een 1. Kan je kind dan geen Nederlands? Of heeft het moeite met plannen en opvolgen?)

 

Er komt een andere generatie aan. Wellicht krijgen zij meer gehoor dan Pink Floyd en wat zij probeerden uit te drukken met Another Brick in the Wall.

De video die onderaan dit bericht staat werd werd mij aangereikt. Helaas niet meer beschikbaar onder die link.

video

  

De essentie: Meet alleen als je echt wilt weten. Echt wilt weten wie je voor je hebt. En meet niet om te ontleden. Want zonder armen en benen, is het moeilijk om ergens handen en voeten aan te geven. Laat staan aan een positieve bijdrage aan deze wereld.

    

Liked this post? Follow this blog to get more.