LOESWOUTERSON.NL
Master of Action Learning | Acteur | Coach | Schrijver
LOESWOUTERSON.NL
Master of Action Learning | Acteur | Coach | Schrijver

Weten wat je waard bent

We moedigen onze deelnemers aan de Opleiding WWLA Acteur m/v in het Bedrijfsleven® aan te ondernemen en zoveel mogelijk ervaring op te doen. Erg leuk dus om te zien dat een van onze deelnemers op het online leerplatform een vacature deelt (niet in de laatste plaats omdat ze hem niet voor zichzelf houdt).

Ik volg graag wat er in de markt gebeurt, voer zelf veel verschillende opdrachten uit ongeacht mijn ervaring (omdat ik geen docent wil zijn die ‘het zelf niet meer doet’) dus ook ik bekeek de vacature.

Ik zit weer op mijn (figuurlijke) stoel, maar het duurde een tijdje voor ik daar weer opgekrabbeld was. Ook ik zal met jullie delen.

Na een introductie van de organisatie (die ik niet met naam en toenaam zal noemen) die zich richt op werving en selectie, lees ik het volgende:

Het gevraagde profiel:

Kortom: er wordt een goed opgeleide trainings-/assessmentacteur m/v gevraagd die ook buiten de simulaties uitstekend communiceert.
Iemand die meerdere dagdelen per week in de ochtend beschikbaar is.
Ik weet niet goed wat ze bedoelen met ‘financieel onafhankelijk’, maar goed, dat kunnen we navragen.
In de directe omgeving van het kantoor gehuisvest. Snel oproepbaar, wellicht en – zo leert de ervaring – waarschijnlijk ook in verband met het niet hoeven vergoeden van reiskosten.

Ik lees verder:

Verdere vereisten:

HBO/WO geschoold dus en brede werkervaring. Ook kunnen werken met mensen op management- en directieniveau.
Kortom: hoogopgeleid en met veel ervaring.

Er wordt dus best wat gevraagd en dat kan ik me voorstellen als je verantwoordelijk werk doet: een bijdrage leveren aan het in gelegenheid stellen van mensen die voor zware functies in aanmerking willen komen om hun competenties zo goed mogelijk te tonen tijdens rollenspelsimulaties. Het stelt dus hoge eisen aan geloofwaardigheid van de door de acteur m/v gespeelde rollen en diens vermogen om zowel ingeleefd spel te tonen terwijl de acteur m/v er tegelijkertijd voor zorg draagt dat de kandidaat steeds opnieuw de gelegenheid krijgt zich over het hele spectrum van de gevraagde competenties te tonen conform zijn of haar beste kunnen. En hierover waarschijnlijk (zoals doorgaans gebruikelijk) achteraf ook relevante feedback te kunnen delen met de assessor(en) en soms ook met de kandidaat.

De vergoeding

Het staat er niet altijd bij in een vacature. Deze keer wel en dat is fijn. Tot ik lees wat het inhoudt:

Ingeschreven bij de KvK. Dus we spreken over een bruto bruto bedrag. Hopelijk exclusief BTW. Vijfendertig euro.

Per rol? Speel ik die rol de hele ochtend? Of speel ik in een ochtend 4 rollen en kom ik dan in ieder geval nog tot een bedrag van 140 euro voor een dagdeel? Dat is bij lange na nog niet het door de brancheorganisatie NVvT geadviseerde minimumtarief van 200 euro, maar in ieder geval meer dan slechts 35 euro. Of speel ik 1 uur 1 rol? Wat betekent dat ik de rest van de ochtend geen andere opdracht meer kan aannemen, waardoor ik per saldo 35 euro voor een dagdeel ontvang. Bruto bruto. Zonder reiskosten.

Tijd om ons uit te spreken

Het is helaas niet de eerste keer dat goed opgeleide en/of ervaren professionals in het werkveld van de kunsten, in dit geval acteurs in het bedrijfsleven en organisaties – ook wel trainingsacteurs genoemd -, met dergelijke tarieven worden geconfronteerd. En een groot deel van onze groep heeft een gemeenschappelijke handicap: we hebben een enorme liefde voor ons vak, zeggen niet graag nee en doen graag veel en verschillende ervaringen op omdat we zelf ook graag blijven leren.

Toch is er ook een moment dat een voorgesteld honorarium niet langer een vrijblijvend aanbod is op basis van marktwerking, maar niet minder dan een beledigende onderwaardering van ons vak.

Tijd dus om ons uit te spreken. Tijd om ‘nee’ te zeggen. Tijd om gewaardeerd te worden, om te beginnen door onszelf.

Wie volgt?

Loes Wouterson

Liked this post? Follow this blog to get more. 

6 Responses
  1. Arjan Kindermans

    Wat een absurde verhouding tussen geven en krijgen! En wat goed dat je dat bespreekbaar maakt Loes. Helemaal eens met je dat we daar niet in mee moeten gaan.

  2. Jeetje weer erg schandalig! Inderdaad goed om allemaal dit te weigeren. Ik weiger wel vaker zoiets en toch zijn er dan mensen die het invullen..

Leave a Reply